The Basic Principles Of Topraksız tarım

Topraksız tarım, daha küçük alanlarda bile yüksek miktarlarda ürün elde etmeyi mümkün kılar. Bu, tarım arazisinin daha verimli bir şekilde kullanılmasını ve artan ürün verimliliğini beraberinde getirir.

Bu metodun getirdiği ilk avantaj, uygun iklim ve sıcaklık, pH, nem click here gibi ortam koşullarına sahip olmayan bölgelerde de tarımın yapılabilir hale gelmesidir. Başka türlü bir tarım yöntemi ile ürün yetiştirilemeyecek bölgelerde bu yöntemi kullanarak daha fazla ürün elde edebiliriz.

Topraksız tarım modelleri, dünyanın dört bir yanında uygulanıyor ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından deneniyor. Ekinlerin besin ihtiyacının topraktan değil de su veya hava aracılığıyla karşılanmasına dayanan bu sistem, yenilikçi çiftçilerimizin de ilgisini çekiyor.

Topraksız tarımın maliyeti genellikle yatırımın büyüklüğüne, kullanılan teknolojiye ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Bu nedenle, spesifik bir projenin maliyetini belirlemek için yerel koşulları ve gereksinimleri dikkate almak önemlidir.

Hidroponik sistemleri tasarlamak için birden fazla yaklaşım vardır, ancak temel unsurlar temelde aynıdır.

Duran veya dolaşan su, patojenlerin su kaynağına girmesi durumunda bitki hastalıklarının yayılmasını kolaylaştırdığından, suyun düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.

Evde topraksız tarım için uygun bitkiler seçmek önemlidir. Marul, nane, fesleğen, kiraz domates gibi bitkiler topraksız tarım sistemleri için perfect seçenekler arasındadır.

Durgun su kültürünün, akan su kültürüne göre en büyük dezavantajı ise havuz içindeki oksijenin yenilenmiyor olmasıdır. Bu sorunu çözmek amacıyla pompa sistemi ile suyun havalandırılması sağlanmaktadır. Ancak pompa sistemi kullanmak, akan su kültürü kadar etkili bir yöntem değildir.

Bu tekniğin uygulanmasında bitki köklerinin nemli kalmasına dikkat edilmelidir. Hidroponik yönteme göre daha az su ve gübre kullanılır. Yetiştirme ortamında kökler oksijen ile daha fazla temas ettiğinden bitki gelişimi daha hızlı gerçekleşir.

Topraksız tarım, bitkilerin geleneksel toprak kullanımı yerine farklı ortamlarda yetiştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu yöntemde bitkiler köklerini mineral besin çözeltileri, su veya farklı bir ortamda tutan bir büyüme ortamında yetiştirilir.

Bilinenin aksine, topraksız tarım insan sağlığı açısından zararlı değildir. Sadece klasik yetiştiricilik tekniğinden farklı üretim aşamalarına ve yöntemlerine sahiptir. Şu ana kadar topraksız tarım yüzünden kimse hastalanmamıştır.

Topraksız tarımda yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında, bitkiler için doğru besin solüsyonunun hazırlanması gelir.

İlk olarak sera kurulumu yapılacak arazinin tesviye edilmesi gereklidir. Bu işlem çOkay önemlidir. Arazi tesviyesi yapılmadan kurulan topraksız tarım serasında bitkilere uygulanan besin çözeltileri eşit miktar ve seviyede ulaşmayacağından büyüme aynı anda gerçekleşmeyeceği gibi su döngüsünde de trouble yaşanır.

Birim alana düşen bitki miktarının artmasıyla birlikte, birim miktardan alınan verimde artmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *